Top 5 van voetproblemen

  1. Eelt
  2. Schimmelnagels
  3. Zweetvoeten
  4. Ingroeiende teennagels
  5. Likdoorns en wratten

 

Een uitleg bij de belangrijkste voetproblemen

Eelt                                                                        

Eelt is een natuurlijke bescherming van het lichaam en bestaat uit een laagje dode huidcellen. Een beetje eelt is dus juist heel goed! 

Op plaatsen waar veel druk wordt uitgeoefend, ontstaat snel nieuw eelt. Dit zie je bijvoorbeeld bij mensen die veel staan of lopen. Soms onstaat daardoor een erg dikke laag eelt. Deze dikke laag eelt kan tot vervelende (pijn)klachten leiden. 

Dit teveel aan eelt noemen we pathologisch (ziek makend) eelt of hyperkeratose. Door dit teveel aan eelt weg te halen kunnen klachten voorkomen worden of verminderen. De pedicure heeft hier geschikt gereedschap voor.

Schimmel- of kalknagel en voetschimmel

Een schimmelnagel, in de volksmond ook wel kalknagel genoemd, is geel, verdikt en brokkelig. Een schimmel is erg besmettelijk en moeilijk te bestrijden, doordat de schimmel in het nagelbed huist. Dit is lastig te bereiken met een anti-schimmel middel. 

Uiteindelijk brokkelt de nagel in zijn geheel af en zorgt voor veel ongemak. Zonder bestrijding wordt een schimmelnagel steeds erger. Een goede en tijdige behandeling is dus erg belangrijk.  

De pedicure slijpt de nagel met regelmaat dun zodat een antischimmelmiddel het nagelbed zo goed mogelijk kan bereiken. Vervolgens staat en valt alles met therapietrouw. Elke dag behandelen totdat de nagel volledig is uitgegroeid. Dat duurt ongeveer een jaar. 

Een voetschimmel laat zich stukken makkelijker behandelen maar vraagt ook therapietrouw. Gelukkig is een voetschimmel met een week of zes vaak wel verdwenen. 

Nog wat tips: elke dag de voeten wassen met water, de voeten goed afdrogen, liefst even wachten met sokken aan doen tot de voeten echt droog zijn, elke dag schone sokken aan, de sokken wassen op 60 graden en de schoenen mee behandelen met anti-schimmelmiddel. En slippers aan in openbare gelegenheden als zwembad, sporthal en sauna!

 

Zweetvoeten

Elk mens heeft een zekere mate van zweetproductie. Dat is noodzakelijk om afvalstoffen uit te scheiden en de temperatuur te regelen. Dit gebeurt via de huid. Zweetproductie is dus een normaal onderdeel van het systeem van de vochthuishouding, maar dat systeem kan ook verstoord raken. 

Bij overmatige zweetproductie wordt de huid week en gaat gemakkelijk stuk. Ook wordt de huid kwetsbaar voor infecties, zoals schimmelinfecties. 

Adviezen zijn:

  • Regelmatig wisselen van sokken en schoenen
  • De voeten goed wassen, liefst zonder zeep
  • Wisselbaden nemen om de reflex van de bloedvaatjes te stimuleren: deze verwijden bij warmte en vernauwen zich weer bij koude
  • Eventueel gebruik van transpiratieremmers. Deze kunnen onder ander door de huisarts worden voorgeschreven

Ingroeiende nagel

Soms is er sprake van een ingroeiende nagel. 

De nagel, of een scherp puntje daarvan, groeit dan aan de zijkant een stukje in de huid en zorgt voor een vervelende, constante pijn. De oorzaak ligt vaak in het verkeerd afknippen van de nagels of het dragen van te smalle schoenen. Als een ingroeiende nagel niet behandeld wordt, zal hij steeds verder ingroeien en uiteindelijk een wond veroorzaken. 

Tijdige behandeling kan dit voorkomen. Door het puntje dat in de huid groeit daar voorzichtig uit te halen en glad te maken wordt voorkomen dat het puntje opnieuw in de huid kan haken. Ook wordt soms wat dode huid en/of eelt weggehaald om de nagel meer groeiruimte te geven. En er kan een piepklein stukje stof onder het hoekje van de nagel worden gelegd. Dit zorgt dat de nagel makkelijker naar voren kan groeien zonder in de huid te haken. 

Is de nagel echt ingegroeid en ontstoken, ga dan naar de huisarts. 

Likdoorns en voetwratten

Net zoals overtollig eelt ontstaat een likdoorn, in de volksmond ook wel "eksteroog" genoemd, door druk. Komt er veel druk op één klein puntje, dan ontstaat daar zo veel eelt, dat dit eelt niet naar buiten gaat groeien, maar naar binnen. Dit heet een likdoorn. Een likdoorn is door de pedicure goed weg te halen. De vraag is wel: waarom is hier een likdoorn ontstaan? Pas als de oorzaak wordt weggenomen, bijvoorbeeld te kleine of te smalle schoenen, zal de likdoorn niet meer terug komen. 

Een wrat lijkt in uiterlijk op een likdoorn, maar is een woekering van (eelt)cellen veroorzaakt door een virus. Een wrat is daarom heel besmettelijk. Ook gaat een wrat snel bloeden als de pedicure deze weg zou halen. Om die redenen behandelt een pedicure geen wratten. De huisarts doet dit wel. 

Hoe ontdekt u het verschil tussen een wrat of een likdoorn? Een likdoorn doet pijn als u er op drukt, een wrat juist als u er in knijpt. Omdat een likdoorn lichaamseigen weefsel is, lopen de lijntjes (cutislijnen) die u in voeten en handen heeft door. Bij een wrat worden deze doorbroken. 

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.